Warning: The magic method Vc_Manager::__wakeup() must have public visibility in /customers/a/3/0/velotype.com/httpd.www/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-manager.php on line 203 Werking Velotype toetsenbord

Werking toetsenbord

Werking Toetsenbord

Het Velotype toetsenbord is een akkoorden-toetsenbord. Dit betekent dat meerdere toetsen tegelijk ingedrukt worden, waarbij ineens hele lettergrepen of woorden worden gemaakt. In tegenstelling tot het standaard Qwerty toetsenbord, waarbij toetsen één voor één worden ingedrukt en enkele karakters verschijnen. Het is geen fonetisch systeem (op klanken gebaseerd), maar orthografisch (op spelling gebaseerd). Dat houdt in dat de typist volledige controle heeft over de spelwijze van woorden.
Tevens heeft het toetsenbord een ergonomisch ontwerp. De beweging van handen en vingers is minimaal. En de stand van de handen is zeer natuurlijk. Daardoor is het mogelijk om op hoge snelheid voor lange tijd te typen, met een gereduceerde belasting voor handen, polsen en schouders.

Hiernaast is te zien hoe de handen op het toetsenbord geplaatst worden. De kleuren komen overeen met de vingers die voor de toetsen gebruikt worden. Zo is te zien dat de meest flexibele vinger van de hand, de duim een belangrijke rol speelt. En zelfs de handpalm wordt gebruikt om toetsen in te drukken.

Het toetsenbord is verdeeld in 3 delen.

Links op het toetsenbord zitten de toetsen waarmee de beginmedeklinkers van een lettergreep worden gemaakt. In het midden de toetsen om de klinkers te maken. En aan de rechterkant de toetsen om de eindmedeklinkers te maken.

We beginnen met het typen van enkele letters. In de animatie is te zien hoe toetsen 1 op 1 overeenkomen met enkele letters.

Sommige letters worden gemaakt door 2 toetsen tegelijk in te drukken.

Vervolgens kunnen begin medeklinkers, klinkers en eind medeklinkers tegelijk ingedrukt worden om hele lettergrepen te maken.

Na iedere aanslag van toetsen verschijnt er automatisch een spatie. Door tegelijkertijd de No-Space toets met de handpalm in te drukken, worden de lettergrepen aan elkaar geplakt.